• Welcome to ScubaBoard


  1. Welcome to ScubaBoard, the world's largest scuba diving community. Registration is not required to read the forums, but we encourage you to join. Joining has its benefits and enables you to participate in the discussions.

    Benefits of registering include

    • Ability to post and comment on topics and discussions.
    • A Free photo gallery to share your dive photos with the world.
    • You can make this box go away

    Joining is quick and easy. Login or Register now by clicking on the button

Sola 1200 won't turn on

Discussion in 'Light and Motion' started by mjr0112, Jul 1, 2012.

  1. WetWillies

    WetWillies Garibaldi

    # of Dives: 50 - 99
    Location: Palm City, Fl
    1
    0
    1
    Thanks to Vsub T I was able to get mine going. Initially it acted fully charged. By playing with the mix of tapping the contacts and sliding the power button forward I was able to get it going again. Thank goodness for backup lights!
    Cheers everyone!
     
  2. MaxBottomtime

    MaxBottomtime Divemaster

    # of Dives: 1,000 - 2,499
    Location: Torrance, CA
    8,738
    7,703
    113
    Sometimes fully charged Sola lights won't turn on. With the Light off , hold the switch in the forward position for 4 secs.
    The light then turns on , then off, and the dashboard lights flash red 5 times.
    The light is now in travel lock out mode and will not turn on.

    The light will charge in this mode but will not switch on

    To exit , hold the switch forward for 4 seconds.
    The dashboard lights will flash green 5 times and the light then turns on
    It should now be back on operation mode.
     
  3. thin_air

    thin_air Angel Fish

    # of Dives: 200 - 499
    Location:
    6
    24
    3
    I had the same issue with my two GoBe+, they layed unused for about 7 months without recharging (I am aware of the L+M recommendations, but life ect.).
    Anyways, went to charge them and couldn't get anything to happen, tried the rapid touching of the contacts (harder than with the Sola contacts), tried holding the power button ect. nothing worked. Ended up having to do the following:

    1. Remove bottom loc-line clip thingy and remove light head.
    2. Remove rubber bottom cover. Push on the two tabs on the inside (as indicated by picture), I used the allen key I used to remove the loc-line adapter, feed the allen key through the go-faster holes to make it easier
    3. Remove the translucent plastic holder, depress the two tabs on the top on either side and slide straight up (it’s easy if you press from the bottom)
    4. Slide the guts of the light out of the casing. To do this I just tapped the light firmly into my opposite palm a few times and the guts came out
    5. Apply 3.7v current to the pos/neg leads on the circuit board (where the main battery wires go) I used the leads from my voltmeter taped to a 3.7v Li-ion battery and held it in place for ~20secs.
    6. To make sure it worked before you re-assemble, you can move the magnet from the switch in front of the magnet sensor and if the indicator LED does anything you should be good to re-assemble and charge.
    7. To re-assemble, just follow the above steps backwards. Make sure to not damage any of the o-rings and that they are clean ect. One thing to note, when replacing the rubber button cover, make sure to slide the “bottom” tab (the one close to the indicator LED) in first before you snap the two other clips in.
    8. Charge and your light should work

    only tool needed was a 3mm allen key and the leads and battery.

    Hope this helps someone else.
     
  4. dafusco

    dafusco Garibaldi

    # of Dives: 200 - 499
    Location: Florida
    1
    0
    1
    I have a Sola 1200 as well and am not experiencing the same issue. Last dive with it was 3 weeks ago, hardly used. Topped off the charge no issue. Attempted to turn on and nada. Only 1 year old and this is my 2nd Sola 1200 I have had an issue with unfortunatly. I also have two Sola 2000 which have no NO issues so far and that I use more often on my camera. Support ticket inbound, but I have a fear that since I bought it through a dive shop online, I could be hosed.
     
  5. fmerkel

    fmerkel Loggerhead Turtle

    # of Dives: 1,000 - 2,499
    Location: Salish Sea (Seattle)
    1,603
    586
    113
    Naw, they'll take care of you.....for a price, a steep price. o_O
     
  6. tursiops

    tursiops Marine Scientist and Master Instructor ScubaBoard Supporter

    # of Dives: 2,500 - 4,999
    Location: U.S. East Coast
    7,790
    5,453
    113
    This worked perfectly on my Tech600. Thanks!
     
  7. Monbit

    Monbit Angel Fish

    17
    1
    3
    I have a sola 2000.
    Same issue and about to give up.
    Saw this tip to hold the button up and it worked.
    Lucky I saw it
     
  8. drbill

    drbill The Lorax for the Kelp Forest Scuba Legend

    # of Dives: 2,500 - 4,999
    Location: Santa Catalina Island, CA
    22,422
    5,271
    113
    I have two Sola 1200s and two 2000s, none of which will charge. Most likely my fault as I did not use them much over the last 3 years due to my cancers, so they weren't charged regularly. None of the procedures suggested here worked for me, but I'm glad they did for others. Despite this, I love the lights and will send them in for repair.
     
  9. Monbit

    Monbit Angel Fish

    17
    1
    3
    Did you try pulling it a part ??

     

Share This Page